Ezt olvasta már?

Öt éve működik Soroptimist klub Szombathelyen a nők helyzetének javításáért

Ötéves a Soroptimist International Club Szombathely, és öt gyertyát gyújtottak a születésnapi rendezvényükön szombaton a Pannónia étteremben.

0

Éppen csak az esőt nem bírta a 800 millió forintos csapadékvíz-elvezető Szombathelyen

Morgolódnak a lakók: korábban sosem volt problémájuk az esővízzel, most azonban teljesen szétbarmolták az utcáikat a szerintük hozzá nem értő kivitelezők. A fővállalkozó az A-Híd Zrt. volt.


hirdetés

Júliusban írtunk róla, hogy komoly problémákat szült az a 800 millió forintos EU-s beruházás Szombathelyen, amelyben a város csapadékvízelvezető hálózatát szerette volna modernizálni az akkor még fideszes városvezetés:

 

 

Akkor Szombathelyen a Rumi úton voltak fennakadások. A kivételezésről nem értesítették a lakókat. Így volt, aki reggel szembesült azzal, hogy nem tud kihajtani a kocsijával, ugyanis mély árkot ásott a markoló a telke és a közút közé. De volt más probléma is: a visszaépített bejáróhidak szűkebbek lettek, mint amit korábban a lakók használtak, arról nem is beszélve, hogy a beépített hídfejek annyira magasra sikerültek, hogy nem egy autónak megtörték az elejét.

 

Ahogy később kiderült, a lakókat valóban nem értesítették, lakossági fórumot a városvezetés ugyan összehívott a kivitelezés megkezdése előtt egy évvel, de azon szinte senki sem vett részt. Ettől függetlenül a városvezetés kipipálta, hogy ez megvolt, kezdődött az árokásás.

 

Amit lehetett később korrigáltak, plusz munkával levágták a hídfejeket, aki pedig kérte, annak kiszélesítették a bejáratot. Ennek plusz költségét azonban a lakók fizették.

 

Csakhogy nem csak itt, hanem Szombathely Olad nevű, falusias részén is ugyanez történt. Már javában tartott a kivitelezés, amikor az elégedetlen lakók hangját hallva a városvezetés lakossági fórumot hívott össze, utólag.

 

A városrészben lakók ugyanazokat a panaszokat sorolták, mint korábban a Rumi útiak. Nem kaptak értesítést a munka megkezdése előtt. Volt, aki nem tudott elmenni dolgozni az árok miatt, amivel reggel szembesült. Az elvégzett munka silány. A korábban saját pénzükön elkészített bejárókat szétverték, a korábbinál szűkebbet kaptak cserébe.

 

Volt olyan lakó, aki azt mondta, neki a garázsa előtt eddig semmilyen árok nem volt, de most lett, és ötlete sincs, hogyan fog bejárni. Erre azt a választ kapta Illés Károly (Fidesz-KDNP) leköszönő alpolgámestertől, hogy ha eddig nem volt bejáró, akkor nem is fog kapni, így ugyanis nem jár.

 

Sok étvizede az utcában lakók szerint egyébként sosem volt problémájuk a csapadékvízzel, nem is értik, mire a nagy építkezés, van ahol 90 centis árkot ástak. Amibe, ha egy gyerek beleesik, ki sem tud jönni. Ez kinek a felelőssége lesz? – kérdezik.

 

A lakók azt is szerették volna tudni, hogy kik az alvállalkozók. Véleményük szerint ugyanis a vállalkozó emberei szakképzetlenek, megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoznak és, ahogy Vasban mondják, “monyák” munkát végeztek. A közbeszerzési pályázatot elnyerő A-Híd Zrt. képviselője a fórumon azt mondta, üzleti titkot képez az alvállalkozók kiléte.

 

Az A-Híd Zrt. Apáthy Endre üzletember érdekeltsége. Apáthyék cégcsoportja abszolút brancsbeli, az építőiparban rendszeres az együttműködés köztük és az ismertebb NER-oligarchák között. Egy elbaltázott (túlárazott) ajánlatukról, amit a fehérvári vasúti átjáróra tettek, született ez a cikkünk:

 

 

Azt is írtuk, hogy az A-Híd két másik hídépítővel, a Híd-Támmal és a Kútház Kft.-vel rendszeresen nyer el közbeszerzést. A Híd-Tám tulajdonosa egyenesen a „felcsúti fenomén” öccse, Mészáros János, aki azzal, hogy 2017-ben alvállalkozóként szerepelt a tendernyertes báty mellett, segített családon belül tartani a dél-balatoni vasútfejlesztésből bejövő pályázati pénzt. 2018 nyarán mindhárman pályáztak a “Kiskörei közös közúti-vasúti Tisza híd részleges felújítási, karbantartási munkái” tárgyú kiírásra. A tendert végül – az eredetileg becsült 1,12 milliárd forintos árnál 395 millióval többért – az A-Híd vitte el.

 

Arról is beszámoltunk, hogy a Híd cégcsoport egy másik tagja, a G-Híd Zrt. Pócsmegyer-Surányban épített csapadékvíz-tározókat, a szombathelyihez hasonló sikerrel: a létesítményekről nyár végére kiderült, hogy a csapadékot nem vezetik sehova, valójában olyan zárt medencék, melyekből csak elpárologni tud a víz. A bűzlő, túlcsorduló árkokat végül az építő cég kitisztította és lyukakat fúrt a betonaljzatba, csakhogy ezzel éppen az a fokozottan érzékeny ivóvíz-bázis került veszélybe, melynek védelmét nyomatékosan előírta az építést engedélyező szakhatóság:

 

 

Na, de vissza Szombathelyre.

 

A lakók már az október elsejei fórumon emlegették, hogy silány a munka. Ennek megerősítéséhez elég volt két napot várni az első komolyabb esőre. A csapadékvíz-elvezető árkok falai beomlottak, a bevezető hidakon bokáig lehetett gázolni a sárban, a hidfejek pedig egyszerűen kifordultak a helyükről.

 

Két nappal korábban a lakossági fórum azzal zárult, hogy háromtagú bizottságot állít fel a város, amelynek tagja egy városházi delegált, egy szaki a kivitelező részéről és a műszaki ellenőr. Az ígéret alapján a bizottság minden háztartásba bekopog, hogy felmérje a lakók igényeit, akik aláírásukkal hitelesítik, hogy a delegáltak nála jártak és felmérték a helyzetet.

 

Ezzel szemben máig nem történt semmi. Még az eső okozta károk sem kényszerítették cselekvésre a városvezetést. Így a lakók nyílt levelet intéztek a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) leköszönő polgármesterhez.

 

Közben egy újabb városi utcában, a Szatmár utcában is ugyanez történt. A fővállalkozó itt is az A-Híd volt. Kerestük a céget, hogy megtudjuk, ők, hogyan látják az elvégzett munka minőségét, és mit gondolnak a lakók panaszairól, de e-mailünkre egyelőre nem válaszoltak.

 

Szombathelyen egyébként az ellenzék győzött, a polgármester Nemény András (Éljen Szombathely) lett, a közgyűlési többség is hozzájuk került. Érdekes viszont, hogy éppen az oladi falusias részen a lakók újraválasztották Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselőt.

 

Hogy mi lesz a csatorna ügyével, az már az új közgyűlés feladata. A lakóknak egyelőre meg kell várniuk, amíg az új városvezetés feláll, majd csak eztán reménykedhetnek, hogy visszaáll az utcájuk rendje.

 

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga annak, aki utólag szeretne alakítani a csapadékvíz-elvezetők kialakításán, azok ugyanis engedélyes tervek alapján készültek el. Mivel az EU pénzeli az egész beruházást, így azokhoz 5 évig nem lehet hozzányúlni. Fel van tehát adva rendesen a lecke.

 

 

 

 

 

 

forrás: ugytudjuk.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Botrányba fulladt a bölcsőde felújítása: csalók verték át a pécsi önkormányzatot, ami most 18 millió forinttal tartozik a valódi kivitelezőnek

Egy bölcsődefelújítást végző kivitelező nevében kérték, hogy a korábbitól eltérő folyószámlára utalják a pénzt: így jogtalanul...

A Duna medrét kompletten képes feltérképezni a hipermodern Garda

Budapest Egy korszerű mérőhajó, az uniós forrásból vásárolt és a héten szolgálatba állt Garda hivatott arra, hogy teljes egészében...

Megállíthatatlannak tűnik a tűzvész: már Sydney külvárosa is lángokban áll

A dühöngő tűzvész nem ismer határokat, számos területet elpusztított Sydney külvárosában.

Felbukkantak az első képsorok a neten a Marvel What if...? című sorozatából

Ma végre elindult a Disney+ (sajnos Magyarországon erre még várni kell), ami a jövőben a Marvel filmes univerzumának másodlagos...

Többnapos rakétaháború jöhet Izraelben

Elkezdték felkészíteni a lakosságot.

Karácsony az atlétikai vb-vel zsarolná Orbánt, de népszavazás is lehet a vége

Hétfőn személyesen is egyeztetnek a Magyar Atlétikai Szövetség képviselői Karácsony Gergellyel a Csepelre tervezett atlétikai...

Már Romániában sem divat a politikai vita

Nem hajlandó nyilvános vitát folytatni a második mandátumára pályázó Klaus Iohannis román államfő kihívójával, Viorica Dancila...

Amerikai helikopterekkel erősítenek a csehek

Csehország 12 amerikai helikoptert vásárol, a tranzakció ára 12,6 milliárd korona (163,8 milliárd forint). A cseh védelmi tárca erről a...

Karácsony Gergely javaslata bedöntheti a kukaholdingot

Karácsony Gergely főpolgármester a múlt heti kormányülésen felvetette Budapest kilépését a kukaholding országos díjbeszedési...

Ekler Luca ezüstérmes 100 méteren a para-atlétikai vb-n

A távolugrásban győztes kedden ezüstérmet nyert 100 méteren a T38-as kategóriában a Dubajban zajló para-atlétikai világbajnokságon.

Baranyi Krisztina módosítaná a fővárosi parkoló rendszert

Csütörtökön szavaz a ferencvárosi képviselőtestület Döme Zsuzsannának, a Kétfarkú Kutyapárt társelnökének...

Gyorsabb és vízállóbb lesz a következő Apple Watch

A neves Ming-Chi Kuo szerint mindezt új áramköri lapkáknak köszönheti majd a Series 6-os modell.

0

Sport

Leesett a felemáskorlátról, meghalt a fiatal tornász

Edzésen, egy rutinfeladat során történt a tragikus baleset.

Dárdai két német csapatot is elutasított, Párizsba ment

A Hertha korábbi edzőjét a Mainz és az 1. FC Köln is akarta.

Ezek voltak az olimpia bajnok vízilabdázó, Szívós István utolsó szavai

Budapest Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szívós István (71). Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó halála mindenkit megdöbbentett, a borzasztó hír teljesen váratlanul érte szeretteit, barátait és kollégáit.

Olyan alakja van a kétgyermekes magyar anyukának, hogy fehérneműmodell lett

Wolf Eszti mellett Dr. Patonai Andrea is bizonyítja, hogy kemény edzésekkel és megfelelő táplálkozással két gyermek mellett is lehet valakinek ilyen fitneszteste.

Kék vagy zöld autót lát a képen? Szavazzon.

Több mint 10 éve jelent meg az első Opel Insignia. Most mutatjuk a legújabb, az ötajtós kiadását: a Grand Sportot, nem is akármilyen ruhában. Ebben a szép zöldben! Vagy kékben?

Óriási blama a világ egyik legnagyobb sportszergyártójánál, elrontották a német válogatott mezek helyesírását

Az Adidas elnézést kért amiatt, hogy több német labdarúgó neve is hibásan került a válogatott mezekre.

Dárdai visszatérhet: megkezdődtek a tárgyalások

Már Berlinbe utaztak a kérők.

Ez már a vég kezdete C. Ronaldónak, vagy hajlandó lesz változtatni a játékán?

Múlt héten kétszer is lecserélték a Juventusban a gyengén játszó Ronaldót, és ha van is megoldás a helyzetre, az nem Torinóban lesz.

A csodálatos Puskás Ferenc Stadion és a válogatott új meze - galéria

Elképesztő hangulat lesz a közel 68 ezres Arénában.

A Juventus bocsánatkérést vár Ronaldótól

Pavel Nedved szeretné meggyőzni a sztárt, cserébe nem bünteti meg.

Mégis visszatér? Brutális összegért léphet a Köln élére Dárdai Pál

Köln Visszatérhet edzőként a német labdarúgó-élvonalba Dárdai Pál (43)!

Szép új mezben, de romokban heverő védelemmel várjuk a Wales elleni selejtezőt

Belső középpályásaink felépültek sérüléseikből, kiegészítő embereink pedig gólokkal jelentkeztek be a fontosabb szerepekre a hétvégén.

0

Bulvár

Ezért ne kövesd el azt a hibát, hogy mindig mindenkivel kedves vagy

Ha valaki túlzásba viszi a kedvességet, az lelki problémára vagy hátsó szándékra is utalhat.

Sürgősen kórházba kellett szállítani a híres színésznőt: a kórházi ágyból posztolt fotót arról, hogy van

A fiatal színésznőt súlyos állapotban kellett kórházba szállítani, de szerencsére már sokkal jobban van.

Újabb európai ország rendült meg - hol lesz ennek a vége?

Spanyolországban most ugyanolyan helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppant a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódott a pártstruktúra. Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini. Káncz Csaba jegyzete.

Kiderült, mennyivel hajtott L.L. Junior kisfiának gázolója

Műszaki szakértői vélemény készült a balesetről.

Lehúzódott az autós a mentő elől a buszsávba, aztán volt képük ezt tenni

Felháborító dolog történt egy szabálykövető autóssal.

Hatalmas balhé. Rendőrt hívtak Juniorra és exére

"Sajnos egyikünk sem ura mindig az érzéseinek, még túl friss a seb."

5 álomszép karácsonyi dekoráció, amibe azonnal beleszeretsz

Az adventi készülődés alatt a lakás is csodálatos díszítést kap. Bármelyik stílus magával ragad.

Leesett a felemáskorlátról, meghalt a fiatal tornász

Edzésen, egy rutinfeladat során történt a tragikus baleset.

Rendőrt hívtak L.L. Junior szomszédai a hangos veszekedés miatt

A gyereküket elvesztő szülők nehezen kezelik az érzéseiket.

Ő Molnár Anikó új szerelme

Tizenöt évvel A Nagy Ő párkereső műsor után Molnár Anikó végre boldog.

blogmorzsák

Polgári külsőhöz, polgári belső a lakberendezésben

A harmonikus otthonhoz elengedhetetlen, hogy a lakás külső és belső megjelenése passzoljon egymáshoz.

Fél év alatt kapja vissza a jegy árát az utas?

A bank szerint kifizette, a MÁV szerint nem. Se jegy, se pénz, csak idegállapot.

Így örült a 102 éves nagymama menyasszony unokájának

Nem engedték el az orvosai imádott unokája esküvőjére, aki ezért titokban meglepte őt.

„Ha vele maradok, mindketten elhízunk“

Az elején még szépen működött a munkameg­osz­tás, de mára sok minden megváltozott.

Pátosz és robbanáscunami?

Vajon tipikus Roland Emmerich-film lett a Midway, vagy képes egy kis meglepetést okozni?

Az 5 + 1 legkedveltebb robotporszívó Kínából

Leértékelés, akciók egymás hegyén hátán, most érdemes robotporszívót venni!

Magyarország legszebb esküvő helyszínei

Három gyönyörű hely, amelyek a felejthetetlen pillanatok festői színtereként szolgálhatnak.

Bajban a Fidesz

– állítják a kormányzó párt propagandistái a jászberényi polgármester-választás hideg zuhanyának hatására.

Jászberény szépen mutatja az utat a Orbánnak lefelé

„Teljesen tanácstalan a narancsos hatalmi gépezet.“

Most már tényleg jól láthatók a repedések a NER építményén

Orbán Viktor környezetében csak néhányan engedhetik meg maguknak a luxust, hogy olykor beszóljanak a rendszernek.

Retró űrséta a végeken

A Fallout: New Vegas készítőinek új játéka egyszerre nyújt retró és modern élményt a szerepjátékok rajongóinak.

A koreai férfi és a divat - anno

A „dendiskedés”, a puccos külsőre és a divatos megjele­nésre való törekvés kicsit sem új keletű a koreai férfiaknál.

0