Ezt olvasta már?

Öt éve működik Soroptimist klub Szombathelyen a nők helyzetének javításáért

Ötéves a Soroptimist International Club Szombathely, és öt gyertyát gyújtottak a születésnapi rendezvényükön szombaton a Pannónia étteremben.

0

Megtudtuk, hogy mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.


hirdetés

Valószínűleg keveseknek mondunk már újat azzal, hogy a hányatott sorsú 16 milliárdos Haladás stadion után egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia is épül Szombathelyen, éppen az Illés Akadémia szomszédságában. A maszatos történetről nemrég beszámoltunk egy terjedelmes cikkben , hiszen számos szál fut össze, de mégis minden egy irányba mutat.

 

A történet még 2014 márciusában kezdődött, amikor összeült a kormány és egy határozatban (1100/2014. (IX. 18.) kijelentették, egyetértenek a „nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum megvalósítására irányuló beruházási programmal” , valamint azzal is, hogy az érintett szombathelyi ingatlan a Nemzeti Sportközpontokhoz kerüljön. A rendeletet pedig maga a miniszterelnök, Orbán Viktor írta alá.

 

Ez év novemberében aztán újra összeültek és elfogadták a megvalósítási koncepciót is és az előzetes tervek szerint 2017-re kellett volna elkészülnie az új sportlétesítménynek. A helyszín pedig nem véletlen, hiszen bár állami pénzből valósul meg az új fociakadémia és a kormányzati, valamint szakmai anyagokból sem derül ki, tulajdonképpen nyílt titok, hogy már a kezdetektől fogva az Illés Akadémia bővítésének szánták.

 

Még 2014 decemberében az akkor még fideszes vezetésű szombathelyi önkormányzat is terítékre vette az ügyet és az állam kérésére rendezték a tulajdonviszonyokat. Sok képviselőnél azonban felmerültek kérdőjelek is a beruházással kapcsolatban, többek közt a fényszennyezés ügye is, ami valószínűleg akkor tudatosul majd mindenkiben, amikor majd esténként bekapcsolják a pályák szélén a reflektorokat. Ez egyébként ugyanaz a közgyűlés volt, amin az új stadion építését is megbeszélték. Viszont nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a városi képviselők már akkor Illés Akadémia beruházásnak nevezték a terveket.

 

2015 januárjában aztán ismét tárgyalta a közgyűlés az akadémia tervét, ami mellé bejött egy újdonság is: a dozmati víztározó ügye, amit Ipkovich György (MSZP) hozott fel. Erre Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester azt válaszolták, hogy már felvetették a víztározó ötletét, ami benne is lesz az uniós TOP-programban. Az akadémiával kapcsolatos új előterjesztéseket pedig végül konszenzussal fogadta el a szombathelyi közgyűlés.

 

Egy időre pedig elcsitultak a dolgok. Szépen elkezdődött a víztározó építése is, 2017-ben pedig kiírták közbeszerzésre az új akadémia építését. Elsőre sikertelen volt, a hivatalos indok szerint ugyanis a „rendelkezésre álló anyagi fedezet nem elegendő a szerződés megkötéséhez” . Kiderült még emelett, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. 5,7 milliárd, a Tiborcz István üzlettársaként emlegetett Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. pedig 6,1 milliárd forintért építette volna meg.

 

2019 elején aztán újra kiírták a közbeszerzést, amire ugyanez a két cég pályázott , végül pedig Mészárosék diadalmaskodtak 5,9 milliárdos ajánlatukkal. Így áprilisban el is kezdődhetett az új akadémia építése Szombathelyen.

 

Azt viszont nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a történetet, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket jó néhány héttel ezelőtt. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, ugyanis megerősítették, hogy

Állami beruházásként a tulajdonos a Magyar Állam. A létesítmény bérlője és üzemeltetője – vagyonhasznosítási pályázatot követően – az Illés Sport Alapítvány. A beruházás önálló kormányhatározat alapján folyik. Egyelőre a kiviteli tervek alapján készült becslések állnak rendelkezésre, ezek a költségek a mindenkori üzemeltetőt terhelik majd.

 

Aztán találtunk a Nemzeti Sportközpontok honlapján egy 2016-os pályázati kiírást a szombathelyi utánpótlás centrum 15 évre szóló bérleti jogáról. Olyan, a labdarúgásban tevékenykedő pályázóra vártak, amely civil szervezet és az alábbi tevékenységeket végzi: sportlétesítmény működtetés, sportegyesületi tevékenység, testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevékenység.

 

A pályázattal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük aztán a Nemzeti Sportközpontoknak. A minap pedig megérkezett válaszuk, amelyből kiderül, hogy - nem túl meglepő módon - mindössze egyetlen pályázó volt, az Illés Sport Alapítvány.

 

A szerződés 15 évre szól.

A megkötött szerződés szerint:

 

létesítmény kizárólag sport célra használható, a teljes létesítmény teljeskörű fenntartása és üzemeltetése, karbantartása a bérlő feladata közüzemi költségek megfizetése a bérlőt terheli

az árvízvédelemmel felmerülő árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és helyreállítási költségek és feladatok bérlőt terhelik, megtérítésre nem jogosult,

a felmerülő árvízvédelemmel, árvízi védekezési, megelőzési, fenntartási és az árvíz okozta károk helyreállítási feladatok elvégzésének elmaradásával kapcsolatos igények (a továbbiakban: Teljesítési Biztosíték) biztosítékaként a bérlő teljesítés biztosíték adására köteles.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyi bérleti díjat kell majd Illéséknek fizetniük az új akadémiáért, amit 6 milliárd forintból épít fel az állam és aminek felszereltsége kétségkívül magáért beszél. Lesz 5 darab füves és 1 darab műfüves pálya, 66 darab gépkocsiparkoló, 2 darab buszparkoló, 14 darab kerékpártároló, az oktatási épületben pedig helyet kapnak tantermek, öltözők, konyha, étkező, üzemeltetéshez kapcsolódó helyiségek és orvosi részleg, kollégium, irodák, tárgyalók, gépészeti helyiség és gondnoki lakás is.

 

Az Illés Sport Alapítványnak pedig mindezért 400 ezer forint + áfát kell fizetnie majd havonta a sportlétesítmény teljeskörű fenntartásának és üzemeltetésének kötelezettsége és terhe mellett. Első blikkre ezt talán nehéz hova tenni, de ha hozzátesszük, hogy lapunk értesülései szerint a Fő téren nemrég bezárt tejivó helyiségéért például félmillió forintot kértek el havonta, akkor lehet, hogy kicsit átértékelődik mindenkiben ennek a 400 ezres összegnek a súlya.

 

Az árvízvédelmi költségeket is kordában lehet tartani, ugyanis időközben épült egy kétmilliárdos gát Dozmaton .

Kérdéseinket egyébként az Illés Akadémiának is elküldtük már hetekkel ezelőtt, de válasz még nem érkezett.

 

 

 

 

 

forrás: nyugat.hu0
0

hírek innen, onnan

Moby 32 éve vegán, ezért egy óriási tetoválással lepte meg magát

A zenész az Animal Rights feliratot varratta fel a két karjára.

Csehország amerikai katonai helikoptereket vásárol

Csehország 12 amerikai helikoptert vásárol, a tranzakció ára 12,6 milliárd korona (163,8 milliárd forint). A cseh védelmi tárca erről a...

Közösségi oldalakon gyűjtötte és terjesztette a gyermekpornográfiát, 3 év börtönt kapott

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a férfi két telefonján és egy memóriakártyán tárolta a felvételeket, amelyekből néhányat...

Nem bírt magával egy fiatal férfi Szabolcs megyében, lecsukták

Felfüggesztett börtönbüntetése alatt többször is lopott.

Többnapos rakétaháborúra számítanak Izraelben

Várhatóan szerdán sem nyílnak meg az iskolák az ország déli és központi részén.

Csehország amerikai katonai helikoptereket vásárol

Csehország 12 amerikai helikoptert vásárol, a tranzakció ára 12,6 milliárd korona (163,8 milliárd forint). A cseh védelmi tárca erről a...

Nem lép többet pályára a szlovák teniszező

Dominika Cibulkova hivatalosan is bejelentette visszavonulását.

A Falco 25 ponttal kikapott a kosárlabda BL-ben

A magyar bajnok az utolsó negyed elejéig tartotta a lépést a török csapattal.

Alonso élvezettel nézi Verstappen versenyzését

A korábbi Forma-1-es világbajnok, Fernando Alonso elismerte, élvezettel nézi a száguldó cirkusz feltörekvő titánja, Max Verstappen...

Karácsony Gergely őszinte vallomása: ezért került az intenzívre a főpolgármester

Budapest Karácsony Gergely (44), Budapest új főpolgármestere volt a Blikk Talk stúdiójának tegnapi vendége, aki beszélt a...

Pikó: Az emberek hozzá fognak szokni, hogy a józsefvárosi újság többé nem észak-koreai szintű propagandát tol

Öt új ellenzéki kerületi polgármestert kérdeztek az ígéreteikről, és arról, mit tehetnek az Orbán-rendszerben az emberekért, illetve a...

0

Sport

Leesett a felemáskorlátról, meghalt a fiatal tornász

Edzésen, egy rutinfeladat során történt a tragikus baleset.

Dárdai két német csapatot is elutasított, Párizsba ment

A Hertha korábbi edzőjét a Mainz és az 1. FC Köln is akarta.

Ezek voltak az olimpia bajnok vízilabdázó, Szívós István utolsó szavai

Budapest Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szívós István (71). Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó halála mindenkit megdöbbentett, a borzasztó hír teljesen váratlanul érte szeretteit, barátait és kollégáit.

Olyan alakja van a kétgyermekes magyar anyukának, hogy fehérneműmodell lett

Wolf Eszti mellett Dr. Patonai Andrea is bizonyítja, hogy kemény edzésekkel és megfelelő táplálkozással két gyermek mellett is lehet valakinek ilyen fitneszteste.

Kék vagy zöld autót lát a képen? Szavazzon.

Több mint 10 éve jelent meg az első Opel Insignia. Most mutatjuk a legújabb, az ötajtós kiadását: a Grand Sportot, nem is akármilyen ruhában. Ebben a szép zöldben! Vagy kékben?

Óriási blama a világ egyik legnagyobb sportszergyártójánál, elrontották a német válogatott mezek helyesírását

Az Adidas elnézést kért amiatt, hogy több német labdarúgó neve is hibásan került a válogatott mezekre.

Dárdai visszatérhet: megkezdődtek a tárgyalások

Már Berlinbe utaztak a kérők.

Ez már a vég kezdete C. Ronaldónak, vagy hajlandó lesz változtatni a játékán?

Múlt héten kétszer is lecserélték a Juventusban a gyengén játszó Ronaldót, és ha van is megoldás a helyzetre, az nem Torinóban lesz.

A csodálatos Puskás Ferenc Stadion és a válogatott új meze - galéria

Elképesztő hangulat lesz a közel 68 ezres Arénában.

A Juventus bocsánatkérést vár Ronaldótól

Pavel Nedved szeretné meggyőzni a sztárt, cserébe nem bünteti meg.

Mégis visszatér? Brutális összegért léphet a Köln élére Dárdai Pál

Köln Visszatérhet edzőként a német labdarúgó-élvonalba Dárdai Pál (43)!

Szép új mezben, de romokban heverő védelemmel várjuk a Wales elleni selejtezőt

Belső középpályásaink felépültek sérüléseikből, kiegészítő embereink pedig gólokkal jelentkeztek be a fontosabb szerepekre a hétvégén.

0

Bulvár

Ezért ne kövesd el azt a hibát, hogy mindig mindenkivel kedves vagy

Ha valaki túlzásba viszi a kedvességet, az lelki problémára vagy hátsó szándékra is utalhat.

Sürgősen kórházba kellett szállítani a híres színésznőt: a kórházi ágyból posztolt fotót arról, hogy van

A fiatal színésznőt súlyos állapotban kellett kórházba szállítani, de szerencsére már sokkal jobban van.

Kiderült, hány forinttal emelkedik jövőre az átlagnyugdíj, és mikor jön a novemberi pluszpénz

A friss nyugdíjasok is kapnak prémiumot, jövőre pedig minden nyugdíjas több pénzre számíthat.

Újabb európai ország rendült meg - hol lesz ennek a vége?

Spanyolországban most ugyanolyan helyzet állt elő, mint Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában: megroppant a hagyományos centrista pártok ereje, miközben fragmentálódott a pártstruktúra. Sánchez ügyvezető miniszterelnök éppúgy elszámította magát az előrehozott választással, mint Olaszországban Matteo Salvini. Káncz Csaba jegyzete.

Kiderült, mennyivel hajtott L.L. Junior kisfiának gázolója

Műszaki szakértői vélemény készült a balesetről.

Lehúzódott az autós a mentő elől a buszsávba, aztán volt képük ezt tenni

Felháborító dolog történt egy szabálykövető autóssal.

Hatalmas balhé. Rendőrt hívtak Juniorra és exére

"Sajnos egyikünk sem ura mindig az érzéseinek, még túl friss a seb."

5 álomszép karácsonyi dekoráció, amibe azonnal beleszeretsz

Az adventi készülődés alatt a lakás is csodálatos díszítést kap. Bármelyik stílus magával ragad.

Leesett a felemáskorlátról, meghalt a fiatal tornász

Edzésen, egy rutinfeladat során történt a tragikus baleset.

Rendőrt hívtak L.L. Junior szomszédai a hangos veszekedés miatt

A gyereküket elvesztő szülők nehezen kezelik az érzéseiket.

blogmorzsák

Polgári külsőhöz, polgári belső a lakberendezésben

A harmonikus otthonhoz elengedhetetlen, hogy a lakás külső és belső megjelenése passzoljon egymáshoz.

Fél év alatt kapja vissza a jegy árát az utas?

A bank szerint kifizette, a MÁV szerint nem. Se jegy, se pénz, csak idegállapot.

Így örült a 102 éves nagymama menyasszony unokájának

Nem engedték el az orvosai imádott unokája esküvőjére, aki ezért titokban meglepte őt.

„Ha vele maradok, mindketten elhízunk“

Az elején még szépen működött a munkameg­osz­tás, de mára sok minden megváltozott.

Pátosz és robbanáscunami?

Vajon tipikus Roland Emmerich-film lett a Midway, vagy képes egy kis meglepetést okozni?

Az 5 + 1 legkedveltebb robotporszívó Kínából

Leértékelés, akciók egymás hegyén hátán, most érdemes robotporszívót venni!

Magyarország legszebb esküvő helyszínei

Három gyönyörű hely, amelyek a felejthetetlen pillanatok festői színtereként szolgálhatnak.

Bajban a Fidesz

– állítják a kormányzó párt propagandistái a jászberényi polgármester-választás hideg zuhanyának hatására.

Jászberény szépen mutatja az utat a Orbánnak lefelé

„Teljesen tanácstalan a narancsos hatalmi gépezet.“

Most már tényleg jól láthatók a repedések a NER építményén

Orbán Viktor környezetében csak néhányan engedhetik meg maguknak a luxust, hogy olykor beszóljanak a rendszernek.

Retró űrséta a végeken

A Fallout: New Vegas készítőinek új játéka egyszerre nyújt retró és modern élményt a szerepjátékok rajongóinak.

A koreai férfi és a divat - anno

A „dendiskedés”, a puccos külsőre és a divatos megjele­nésre való törekvés kicsit sem új keletű a koreai férfiaknál.

0