Ezt olvasta már?

Nyolc gyereke született eddig méhátültetésen átesett nőknek

Nyolc gyereke született eddig olyan nőknek, akik méhátültetésen estek át 2014-től napjainkig a svéd Göterborgi Egyetemen 1999 óta folyó kutatások keretében.

0

Vidéken a tanárhiányt mérsékli az online oktatás

Főként a személyes oktatáshoz való hozzáférés, illetve a szabadidő hiánya indítja arra a tanulni vágyókat, hogy az interneten önként képezzék magukat – derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Webuni.hu online oktatási platform felméréséből.


hirdetés

A fizikai találkozásokra épülő tanfolyamok szűkös kínálata elsősorban vidéken tereli az online oktatás felé a diákokat, a tanulásra fordítható idő elégtelensége pedig a 28 és 45 év közötti dolgozó családos emberek körében általános. A válaszadóknak több mint a fele idegen nyelvet tanult az interneten, és az online tanulók között jól elkülöníthető csoportot alkotnak a kismamák is.

 

Mindenekelőtt a személyes oktatáshoz való hozzáférés korlátozottsága, illetve a szabadidő szűkössége tereli az online tanulás felé azokat, akik önszántukból képeznék magukat – derült ki az MCC és a Webuni.hu online oktatási platform 600 fő megkérdezésével készített online felméréséből. A fizikai találkozásokra épülő oktatás hiánya miatt főként a kisebb vidéki települések lakói választják az online tanulást, és nagy részük még fizetne is a tananyagokért és a képzésekért. A kevés szabadidő pedig jobbára a 28 és 45 év közötti dolgozó családos embereket készteti az elektronikus tanulásra; ők csak késő este, illetve korán reggel, a munkába indulás előtt tudnak időt fordítani arra, hogy képezzék magukat.

„Az internetes oktatás jelentősége abban áll, hogy általa áthidalhatóak a földrajzi-fizikai korlátok, így a tanulás azok számára is elérhetővé válik, akik a környezetükben nem találnának tanárokat, illetve az érdeklődésüknek megfelelő iskolát” – mondta Szalai Zoltán, az MCC igazgatója. Hozzátette: a hagyományos intézményes oktatással szemben a diák a maga ütemében, a saját időbeosztásának megfelelően haladhat, ami vonzóvá teszi az online képzéseket azok számára is, akiknek a munkahelye nem támogatja a tanulásukat.

A kutatás eredményei szerint az interneten tanulók között önálló csoportot alkotnak azok, akik a felsőoktatási tanulmányaik keretein belül vesznek részt valamilyen képzésben, illetve ma már általános jelenség az is, főként a multinacionális cégeknél, hogy a dolgozók továbbképzése is elektronikus oktatási keretrendszerekben zajlik. Rajtuk kívül meglepően nagy számban tanulnak online a kismamák, akiknek az egyik fő motivációjuk az, hogy a szülés után sikeresen térjenek vissza a munkaerőpiacra; a vidéken élőkhöz hasonlóan sok esetben ők is a hagyományos oktatás földrajzi-fizikai korlátai miatt választják az elektronikus tanulást.

Többségben a vidéki diákok az MCC online képzésében

Nem kevesebb, mint 549 diák tanul jelenleg a Mathias Corvinus Collegium ingyenes online középiskolás programjában Magyarországról, és a gyerekek jelentős többsége, 73 százaléka vidéki településen él. A 16 hetes társadalomtudományi képzésben minden héten szövegek és videóanyagok jelennek meg a program e-learning felületén, amelyek a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a kommunikáció, az antropológia és a nemzetközi kapcsolatok alap- és aktuális kérdéseit boncolgatják; a képzésben rendszeresek az online konzultációk is, amelyek keretében a diákok párbeszédet folytathatnak az oktatókkal és egymással. „A Mathias Corvinus Collegium küldetése, hogy a tudást társadalmi háttértől függetlenül hozzáférhetővé és elérhetővé tegye” – jegyezte meg Szalai Zoltán, rögzítve: az online programjuk a társadalmi felzárkóztatást szolgálja. Az ingyenes online képzés iránt élénk érdeklődés mutatkozik a külhoni diákok körében is: jelenleg összesen 124-en tanulnak a programban a határon túlról, többségükben Erdélyben, illetve a Vajdaságban és a Felvidéken élnek. Az MCC Középiskolás Programja 2002-ben jött létre, azóta több mint kétezer diák vett részt a képzésben.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, mit tanultak már online a diákok, és a válaszadók több mint a fele, 56 százaléka az idegennyelv-tudását bővítette, 37 százaléka önképző-önfejlesztő tréningre jelentkezett, minden ötödik diák pedig valamilyen szabadidős tevékenység fortélyait sajátította el. A válaszadók több mint kétharmada, 70 százaléka az egyetemi vagy főiskolai tanulmányain belül tanult az interneten, miközben 48 százalékuk kötelező munkahelyi képzésben vett részt.

„Azok között, akik önszántukból, vagyis nem munkahelyi és egyetemi nyomásra tanulnak elektronikus úton, a legtöbben az idegennyelv-ismereteiket bővítik, elsősorban az angolt. Számos nyelvoktató oldal jött létre az elmúlt években, illetve a magántanárok egy része is már online ad órákat, viszont számos nyelvet legfeljebb csak angolul tanulhatunk az interneten, magyarul még nem, ami a nyelvtanárok és -iskolák számára komoly lehetőség az elektronikus oktatási piacon” – mondta Pakucs András, a Webuni.hu alapítója.

A hazai e-learning piac kínálatának elégtelenségét mutatja, hogy az online tanulók nem kevesebb, mint 46 százaléka csupán szöveges tartalomból tanult az interneten, tanár és bármilyen útmutatás nélkül, azaz csak valamivel több mint a felük vett részt valódi online oktatásban.

„Ugyan önmagában a tartalommegosztásnak is fontos szerepe van a tudás megőrzésében és átadásában, ám az oktatás, legyen akár online, akár hagyományos, szükségképpen a visszacsatolásra kell hogy épüljön. Az online oktatás is csak akkor lehet eredményes, ha a diákoknak lehetőségük van kérdezni, párbeszédet kezdeményezni a tanárokkal, valamint ha időnként ellenőrzik a tudásukat. Reméljük, hogy hazánkban is egyre több ilyen képzést szerveznek a jövőben, és akkor az online oktatás valóban az esélyegyenlőség záloga lehet” – zárta gondolatait Szalai Zoltán, az MCC igazgatója.0
0

hírek innen, onnan

Tizenkét évet kapott a brutális pedofil

Tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Budapest Környéki Törvényszék kedden egy ceglédi férfit, aki...

Most igazán érdemes ellátogatni a hajdúszoboszlói fürdőbe

Szép őszi idő esetén a 30 hektáros strandfürdő vár minket nyolc medencével, esőben pedig választhatjuk a fedett élményfürdőt....

Ő sem az íze kedvéért falja a rizst

Brad Kroenig egy híres amerikai modell aranyos gyerekekkel és elég bizarr étrenddel.

Húsos idomaival bevadítja a férfiakat a brutál szexi ducimodell +18

Yazmin a legújabb csillag az erotikusan telt hölgyek világában. Szerencséjének köszönhetősen pillanatok alatt lett az egyik legjobban...

Szép számokat jelentett az Erste

A bankcsoport mérlegfőösszege június 30-án 2254,741 milliárd forint volt, 10 százalékkal bővült 2016 végéhez képest.

Átvették a hatalmat a birkózók a Sláger FM-ben

Kedd reggelenként birkózásra vált a Sláger FM, az adón hét és kilenc óra között az 1980-as olimpiai aranyérmes Növényi Norbert...

Várakozáson felül teljesített a lengyel gazdaság

Várakozáson felüli növekedési mutatókat ért el a lengyel gazdaság a nemzeti statisztikai hivatal, a GUS kedden közzétett adatai szerint -...

Teherautóval ütközött az 50-es villamos

A villamos már újra a teljes vonalon jár.

Tizenkét évet kapott a kislányt erőszakoló ceglédi férfi

A 66 éves férfi fogva tartotta a 7 éves kislányt.

Női rendező filmjével indul Irán az Oscar-díjért

Egy rendezőnő filmjét nevezte Irán a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, Nargesz Abjar teheráni születésű alkotó filmje akár...

Közeledik Halloween, és most már zombi minyonnak is öltözhetsz

Csak vigyázz, nehogy halálra ne ijessz egy gyereket!

Pilát Gábor: "A ragaszkodás nem szeretet. Ne keverd össze vele."

Ha igazán szeretsz valakit, nem függővé teszed, hanem önállóvá.

Sport

Képernyőn a Fradi, a Barca és a Bayern

Folytatódik a Magyar Kupa, hétközi forduló az európai topligákban.

Palvin Barbi Neymarral és Hamiltonnal bolondozott

Immáron a világ legdrágább futballistája is a magyar divatmodell társaságát keresi.

Újabb úszótehetség csatlakozik Hosszú Katinkához

Shane Tusup ezentúl a klub vezetőedzője lesz.

Apja legendás olimpiai bajnok, ő mégis arra büszke, hogy a padlót mosta

Ryan Suter úgy érzi, nem az a legendás arany számított a leginkább apja életében.

Takarodj innen, de ne aggódj, fizetünk

A kapus, akit visszavonulása után még 16 évig fizetnek, avagy miért ne vigyél éles fegyvert a csapat öltözőjébe?

Németh Krisztián: "Hülyeséget csináltam, vállalnom kell a következményeit"

A magyar játékost a hétvégi bajnokin a tizenegyedik percben állították ki könyöklésért.

Sokkoló hír érkezett Berki Krisztiánról

Olimpiai bajnokunk nem éppen a legszerencsésebb...

Nem jön sem Federer, sem Nadal, sem Djokovic

Ti kit szeretnétek Fucsovics Mártonék következő ellenfeléül? Szavazzatok!

Kínkeservesen jutott tovább a Fradi a Magyar Kupában

A harmadosztályú Dunaharaszti játékosa, Mészáros Dániel élete gólját lőtte a Ferencvárosnak.

Rémálommal felérő túrát zárnak a szegedi kézilabdások

Pechesek voltak, iszonyú sokat utaztak, és még ki is kaptak a meccsen.

Döntöttek: visszakapják pénzüket a fogadók a hatalmas felháborodást keltő bokszmeccs után

Saul Álvarez és Gennady Golovkin összecsapásán az egyik pontozó vélhetően végigaludta a meccset - csak ez indokolhatta érthetetlen pontozását, döntései miatt pedig volt, aki 500 ezer dollárt vesztett.

0

Bulvár

Betilthatják a benzines- és dízelautókat

A környezetszennyezés elleni küzdelem jegyében Kína azt tervezi, hogy betiltja a robbanómotoros autók gyártását és értékesítését.

Mága Zoltánon röhög a fél internet

Barbra Streisand-al közös képre fotosopolta magát Mága Zoltán, de az éles szemű facebook-ozók azonnal kiszúrták a turpisságot. A hegedűművész nem teszi zsebre, amit kapott.

Megszólalt az ATV vezérigazgatója - ez vár Demcsák Zsuzsára

Megszólalt az ATV vezérigazgatója a Demcsák-ügy kapcsán.

Délidő: az EP-képviselők elismerték a letagadhatatlant Felcsúton

Fordított western zajlik délelőtt Felcsúton. A vonat megy, és mindenki az utasokat várja.

Brutális gyilkosság történt: meztelenül találták meg a 8 hónapos terhes nőt

Vasárnap letartóztattak egy hajléktalan férfit Franciaországban.

Szomorú hír érkezett: holtan találták a magyar apukát

A tragikus hírt a férfi lánya közölte.

Az ötven az új harminc

Vagy mégsem? Vagy igen, csak nem minden esetben? Az életkori címkék lassan kezdik elveszíteni hagyományos jelentésüket, s közel sem biztos, hogy két középkorú ember életstílusa ma is annyira hasonlítana, hogy ugyanolyan egyformán jellemezhetnénk őket, mint egykoron.

Ezt csinálja egy egyedülálló nő, amikor senki sem látja: nem azt, amit hinnél

Ha végignézed a kedves és humorral átitatott rajzokat, másként tekintesz az egyedüllétre.

Erzsébet királyné feladta. Szombaton bejelentheti a királyi palota

Kiderült, mi volt volt az utolsó csepp a pohárban.

Riasztást adott ki a Magyar Telekom - minden ügyfél érintett

Csalók hamis e-mailben fizetési felszólítást küldtek a Magyar Telekom nevében, és a számlatartozás ürügyén, egy a Magyar Telekom honlapját utánzó weboldalra irányították az e-mail listán szereplőket, ahol a bejelentkezési adatok, illetve banki adatok megadását kérték a címzettektől. A Telekom azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Itt van az EP-delegációvezető gyorsértékelése Felcsútról!

Lázár János vezette a rettegő hadat. Itt vannak Inge Grässle első reakciói.

blogmorzsák

Edgar Alan Poe rejtélyes halála

A mai napig nem tudni, mi okozta a detektívregények „feltalálójának” halálát. Teóriák persze vannak... íme a kilenc legnépszerűbb!

Ha nincs lakcímkártyájuk, nem repülhetnek el!

Furcsa trükkel tukmál hitelkártyát az utasokra Ferihegyen a Wizz Air.

Gyurcsány bejuttatja a parlamentbe az LMP-t és a Momentumot

Úgy kell ő a Fidesznek, mint egy falat kenyér.

„Szárnyal az ingatlanpiac“

Tényleg ez az igazság vagy kamuzik a sajtó?

A világ legdepressziósabb országa

Az OECD 25 országot vizsgált, és meglepő sorrend jött ki.

Miért gyökerek az emberek?

Idegbeteg vásárlók kalandjai a benzinkútnál.

Hogyan lehet szintet növelni?

Mit tegyen a férfi, ha pénze van, de nem túl izgalmas az élete és béna a csajozásban?

Orbán meg a kappanpánik, és a szemöldökcsipesz

A tegnap elhangzott megerőszakolás idestova negyedszázada lappang Orbán tudatában.

Földi pokol a demilitarizált övezetben

Az Észak- és Dél-Vietnamot elválasztó, csak nevében demilitari­zált zónában súlyos harcok folytak.

Hanyas vagy?

Ezekre az iPhone-okra már nem jár a legújabb iOs frissítés!

Miért kellene minden férfi­nak kockás inget hordani?

Ez a ruhadarab a hipszterek, roc­kerek körében népszerű, pedig ennél ezerszer izgalmasabb.

A legfurább állatfajok a sugar daddy-s társkeresőn

A magyar sugardaddy-k vajon tisztában vannak a szó jelentésével?

0